Ramon Armengol nou president de Cogeca

El representant de Cooperatives Agro-alimentaries d’Espanya i membre del Consell d’administració de Mercolleida, Ramon Armengol, ha estat elegit a Brussel·les president de la Confederació de Cooperatives Agroalimentàries de la Unió Europea (Cogeca). Cogeca representa a les 22.000 cooperatives agroalimentàries i a 7 millions de socis de la UE i es, juntament amb el COPA, la major organització agroalimentària en la UE.

Ramon Armengol, que ocuparà el càrrec durant tres anys, té una amplia experiència a Brussel·les, ja que ha estat membre del Grup de Treball de carn de porcí del COPA-Cogeca i actualment ocupava el càrrec de vicepresident de la Cogeca. “Des de la Cogeca treballaré per a fer més visible la feina de les cooperatives agroalimentàries a la UE com a empreses en que la seva principal missió és millorar la rendibilitat dels seus socis agricultors. Aquestes empreses són imprescindibles en els territoris rurals per que generen riquesa i ocupació, eviten el despoblament que estem patint en moltes regions europees i faciliten la incorporació de joves al sector”.

Segons la Comissió Europea, ha destacat Armengol, “en els països de la UE a on les cooperatives tenen un major pes en el sector agroalimentari, es on els agricultors i ramaders obtenen millors preus, com es el cas de Dinamarca, Suècia, Holanda o Alemanya”. En aquesta línia, Armengol ha afegit: “des de Cogeca treballaré per a que les polítiques de la UE promoguin instruments d’integració de les cooperatives per a fer que el seu pes augmenti en el mercat, cosa que beneficiarà a tot el sector”.

Entre els aspectes que incidirà en el seu nou càrrec, ha apuntat la promoció  “d’instruments d’integració de las cooperatives”, per a afrontar a més a més reptes com la negociació sobre la futura Política Agrària Comú (PAC), Pacte Verd (Green Deal) en emissions de carboni o l’estratègia “De la Granja a taula”, que aposta per “un enfocament holístic a tota la cadena de valor”. A tot això s’han de sumar les incertituds amb el pressupost, el Brexit i la situació del comerç internacional, sobre els que Armengol transmetrà la posició de la Cogeca.

Ramon Armengol és ramader des de fa més de quaranta anys, comparteix amb el seu fill i vuit treballadors la cura d’una granja de cercle tancat de porcí a Lleida i és soci de la Cooperativa d’Ivars, dedicada a la producció i comercialització de cereals, pinsos, porcí i vacu de carn, amb més de 3.600 socis i una facturació superior als 200 milions d’euros. A més a més, és membre del Consell d’administració de Mercolleida, del Consell Rector de la Federació de Cooperatives Agroalimentàries de Catalunya (FCAC) i de Cooperatives Agro-alimentàries d’Espanya, en la que es president del Consell Sectorial del porcí.

Des de Serviporc li fem arribar la més sincera felicitació i li desitgem els millors dels èxits al Sr. Armengol.